Gulvarbejde

Afhøvling og afslibning af gulv

Et dit trægulv slidt og trænger til en kærlig hånd? Så kan en gulvafhøvling eller en gulvafslibning gøre underværker – det er næsten som at få nyt gulv.

De fleste trægulve kan gøres pæne igen med en afhøvling eller afslibning, selv hvis de har alvorlige brugsspor. Når gulvet er færdigbehandlet, står det næsten som nyt og kan holde i mange år fremover.

Gulvafhøvling til den grundige renovering

Ved en gulvafhøvling høvles det øverste lag af trægulvet af. Det er hårdt for gulvet, og det kræver, at træet har en vis tykkelse. Til gengæld kan du blive fri for selv de værste pletter og ujævnheder med en afhøvling.

Når trægulvet afhøvles, fjernes de øverste 2-4 mm af træet, hvorved det er muligt at mindske eller helt fjerne ujævnheder og skævheder i gulvet. Efter gulvafhøvlingen, skal gulvet slibes og herefter have en efterbehandling.

Det kan være at man ikke har fået luftboblerne ud, eller man har valgt et tapet, hvor dækkeevnen ikke er god nok. Man skal også sørge for at gøre væggen klar til at blive tapetseret, og hvis man ikke har gjort det ordentligt, fæstner tapetet sig ikke godt nok.
Når du bruger Mauritzen Malerenterprise, er du sikret at få et professionelt resultat på kun en brøkdel af den tid det vil tage, hvis du selv gjorde det.

Hvad siger vores kunder?

Se vores anmeldelser

Baseret på over 60 anmeldelser

Facademaling mv.

Facade på stor villa i Charlottenlund blev afrenset, smårevner og afkalkninger blev spartlet, hvorfor efter facaden blev malet 2 gange. Meget flot resultat udført topprofessionelt af danske håndværkere til tiden!

bruger ikon
Malerarbejde efter vandskade

Lidt halvakut sag med malerarbejde efter vandskade. Opgaven blev aftalt over telefonen og blev afleveret til tiden som lovet. Banken var ovenud tilfreds, også med kontakten til håndværkerne! Smukt arbejde.

bruger ikon
Udendørs træværk

Vi har fået malet gavle, udhæng og vinduer på 2 2-etagers husblokke med 6 rækkehuse i hver. Det blev udført til punkt og prikke, meget hurtigt og effektivt og til den aftalte pris. Alle er meget tilfredse.

bruger ikon
Facademaling mv.

Facade på stor villa i Charlottenlund blev afrenset, smårevner og afkalkninger blev spartlet, hvorfor efter facaden blev malet 2 gange. Meget flot resultat udført topprofessionelt af danske håndværkere til tiden!

bruger ikon
Malerarbejde efter vandskade

Lidt halvakut sag med malerarbejde efter vandskade. Opgaven blev aftalt over telefonen og blev afleveret til tiden som lovet. Banken var ovenud tilfreds, også med kontakten til håndværkerne! Smukt arbejde.

bruger ikon
Udendørs træværk

Vi har fået malet gavle, udhæng og vinduer på 2 2-etagers husblokke med 6 rækkehuse i hver. Det blev udført til punkt og prikke, meget hurtigt og effektivt og til den aftalte pris. Alle er meget tilfredse.

bruger ikon

Gulvafslibning til den lette renovering

Ved en gulvafslibning slibes overfladen af træet, hvorfor det ikke er muligt at fjerne dybe hakker og ujævnheder, men kun muligt at fjerne små skrammer og misfarvninger. Til gengæld er gulvafslibning mere skånsomt end afhøvling, og de fleste former for trægulve kan derfor klare en sådan omgang og være med til at give gulvet et flot og nyt udtryk. Efter afslibningen er gulvet klar til at få efterbehandling.

Efterbehandling

Efter gulvafslibning kræver træet en efterbehandling. Der er mange forskellige typer af efterhandlinger at vælge i mellem. Typen samt beliggenheden af gulvet i huset, har betydning for valg af efterbehandling. Derudover afhænger valget også af, hvilket udseende og stil gulvet skal have.

Oliebehandling

Ved oliebehandling poleres plejeolien ned i træet og giver en blød og slidstærk overflade. Det gør gulvet mere modstandsdygtigt overfor snavs og slid. Olien trænger desuden ned i træets porer og fremhæver træets naturlige farve, struktur og glød.

Du kan vælge mellem mange forskellige farver af olie til dit trægulv, men oftest bruges enten en almindelig olie eller en hvidpigmenteret olie.

Hvis man vil undgå, at sollys gør gulvet mørkere med tiden, skal gulvet ludbehandles inden en oliebehandling. Ludbehandlingen vil desuden åbne træets porrer og derved gøre trægulvet mere modtagelig for olien. Hvis man vælger en klar olie, skal gulvet ikke ludbehandles inden, da det kan give skjolder på træets overflade.

Almindelig olie

Den almindelig olie fremhæver træet struktur, giver en varm glød og vil få gulvet til at fremstå mørkere og ‘nøddeagtig’. Olien påføres tre gange, hvoraf den første omgang er med en stor mængde olie og de to næste består af 2 tynge lag.

Hvis man ønsker en anden farvenuance, f.eks. palisander eller mahogni, kan man indfarve gulvet før man giver oliebehandling.

Almindelig olie bruges typisk til træsorterne eg, merbau, kastanje eller mahogni.

Vedligeholdelse af oliebehandlede gulve

Efter den sidste behandling med olie, skal der gå ca. 7 timer før trægulvet må betrædes og ca. 24 timer før der må stilles møbler herpå. Det ny olieret gulv bør ikke vaskes den første måned. Ved gulvvask anvendes så lidt vand som muligt og med rengøringsmiddel til oliebehandlede gulve f.eks. med sæbespåner. Desuden bør gulvet støvsuges ofte, så man ikke træder snavs og lignende ned i gulvet og laver ridser. Hvis gulvet bliver slidt af se på med tiden, kan det friskes op med en plejeolie på de områder, som trænger til ny behandling.

Lakbehandling/gulvlakering

Hvis du ønsker, at dit trægulv skal have optimal beskyttelse, så er gulvlakering den rette efterbehandling. Lakken gør gulvet modstandsdygtigt i mange år og beskytter mod både stoleben, legetøjsbiler og højhælede sko.

Gulvlakeringen udføres med en vandbaseret gulvlak. Lakken kan være med mat, blank eller halvblank overflade og evt. hvid lak.

Gulvlakken giver trægulvet en smuk overflade og gør det modstandsdygtigt mod slid i mange år. Når lakken er hærdet, er den vandavisendende, hvilket betyder, at det er lettere at vedligeholde gulvet end ved andre former for behandlede gulve.

Trægulv har typisk brug for 2-3 lag gulvlakering, for at opnå det flotteste resultat og den bedste holdbarhed. Gulvet kan betrædes 3-4 timer efter lakeringen, men bør betrædes varsomt indtil 24 timer efter lakeringen. Afvaskning af gulvet gør undgås de første 14 dage.

Vedligeholdelse af lakerede trægulve

Gulvlakeringen er det bedste valg til dig, som ønsker minimal vedligeholdelse. Et lakbehandlet trægulv er nemt at holde rent og kræver blot støvsugning og afvaskning. Afhængig af lak vil genlakering først være nødvendig efter 7-10 år, for at bibeholde flotte trægulve i hjemmet.

Ludbehandling

Lud er en blanding, som består af kalk, kaustisk soda og andre kemikalier. Et par timer efter påføring af blandingen, slibes trægulvet overflade.

Ludbehandling giver et pænt gulv, som er lysere i overfladen og fremhæver årene i træet, så det fremstår med et rustikt og naturligt udseende. Behandlingen beskytter samtidig mod lyspåvirkning fra solen, så trægulvet ikke bliver gult.

Ludbehandlede trægulve er råt træ, som er mættet. Derfor er trægulve, som er ludbehandlede, mere modtagelige for skidt og snavs end eksempelvis olierede gulve. For at give gulvet beskyttelse mod snavs og slid, kan gulvet behandles med sæbe. Hvis man ønsker at gøre overfladen endnu stærkere, kan man supplere ludbehandlingen med en oliering eller lakering.

Der er to typer af ludbehandling:

Nåletræslud

Lyse gulve som fyr, gran, eg, bøg og ask, kan behandles med nåletræslud. Nåletræsluden er en base, som neutraliserer syren i harpiksen fra nåletræet, således at det ikke bliver mørkt med tiden pga. sollys.

Hårdtræslud

Mørke gulve som lærk og ælde træsorter som teak, merbau og mahogni, kan behandles med hårdttræslud. Hårdtræsluden forhindrer garvesyren i træet i at blive mørkere, når det udsættes for sollys.

Vedligeholdelse af ludbehandlede trægulve

Ludbehandlede trægulve vedligeholdes ved gulvvask med sæbespåner. Sæben danner en hinde, som beskytter træet mod snavs. Gulvet bør vaskes jævnligt for at opnå den bedste holdbarhed.

Sæbebehandling

Sæbebehandling af trægulv giver et flot og naturligt udseende. Sæbebehandlingen gør gulvet forholdsvis modstandsdygtigt, men kræver at gulvet vaskes oftere end oliebehandlede eller lakerede gulve. Til sæbebehandlingen kan man bruge natursæbe eller hvid sæbe, tilsat hvidt pigment, som bevarer den hvide overflade.

Inden sæbebehandlingen skal gulvet enten være ludbehandlet eller helt ny afslebet. Sæbebehandlingen giver gulvet naturlig farve og fremhæver årene i træet, så gulvet fremstår sundt og stærkt.

Maling af trægulv

Maling kan være en god løsning til gamle, lakererede eller nedslidte trægulve. Hvis gulvet er gammelt og er for tyndt til at blive slebet, kan maling være med til at give gulvet nyt liv.

Til gulve med almindelig brug som eksempelvis soveværelse eller stue, benytter man typisk en vandbaseret akrylplastmaling. Til trægulv i køkken vil man derimod typisk vælge en terpentinfortyndet urethanalkydmaling, som er mere modstandsdygtig, da den tåler mere slid og vandpåvirkning. Hos Mauritzen malerentreprise har vi mange års erfaring med malingen af trægulve, og vi kan derfor rådgive dig omkring valg af malingen, så du opnår det bedste resultat.

Gulvets udseende betyder meget i et rum. Når du vælger at male det, kan du ved at give rummet et lyst og friskt udtryk ved at vælge hvid maling. Du kan også vælge en mørk farve for at give rummet en rolig og afslappet stemning eller en utraditionel farve for at give rummet farvespil og et personlig præg.

Når gulvet skal males, er det vigtigt først at spartle eventuelle huller eller revner og herefter slibe disse reparationer jævne med gulvets overflade. Gammel maling eller lak skal være matslebet for at opnå et pænt og holdbart resultat.
Hos Mauritzen malerentreprise klarer vi alle forberedelserne til malingen af gulvet. Malingen påføres typisk i 2 lag. Afhængig af typen af malingen kan gulvet betrædes varsomt efter 4-6 timer og er brugsklar efter 12-24 timer.

Kontakt os

og få et uforpligtende tilbud